Uitgebreide samenvatting Valentijnsdebat

Hart tegen hard

Op 14 februari 2018 werd het Valentijnsdebat georganiseerd door de SGLA, in samenwerking met AmersfoortKiest.nl. Gespreksleider: Jelle Koolstra.

Het debat 'Hart tegen hard' is gehouden in het KAdE Café aan het Eemplein. Op deze pagina staat een uitgebreide samenvatting van de discussieonderwerpen. Ieder thema wordt gepresenteerd in een afzonderlijke video.

Westtangent

Een debat tussen Rob Smulders (PvdA) en Marijke Jongerman (SP).

Een weg aanleggen waar veel mensen aan twijfelen over het nut en de noodzaak. Enkele minuten tijdwinst en daarvoor worden duizenden bomen gekapt. Kosten nu 67 miljoen, waarvoor grotendeels subsidie aanwezig is, maar bij overschrijdingen betaalt de belastingbetaler.

Waarom is hiervoor door partijen steun aan gegeven en waarom niet? De Raad van State heeft een (voor ons) negatieve uitspraak gedaan. Maar de verkiezingen kunnen nog invloed hebben.

Durven partijen het aan om alsnog NEE te zeggen?


Vathorst-Noord

Een debat tussen Simone Kennedy (CU) en Astrid Janssen (GroenLinks) over Vathorst-Noord.

Een groene long voor Vathorst én de rest van de stad. Geen huizen maar recreatie, wandelen, fietsen en genieten van een polderlandschap.

Uitgebreide participatie leverde de wens op om het gebied vooral met rust te laten. Toch waren er partijen die hier wel wilden bouwen. Ook liggen ontwikkelaars die de grond in handen hebben nog steeds op de loer.

Is dit gebied na de verkiezingen nog veilig?


Keerkring 5

Een debat over Keerkring 5 tussen Hans van Wegen (BPA) en Menno Foussert (Amersfoort 2014).

Iedereen wilde dat op deze locatie het leegstaande en verwaarloosde gebouw zou worden gesloopt en dat er iets nieuws voor terug kwam. Maar het werd een voorbeeld van hoe participatie volledig mis kan gaan.

Eerst kwam de ontwikkelaar plotseling met een gebouw met hoge torens, met moeite werd een vorm van inspraak afgedwongen. Helaas liet de meerderheid van de gemeenteraad de bewoners vallen. De ontwikkelaar werd de hand boven het gehouden, vanwege “betrouwbaar bestuur”.

Gelden voor bewoners andere regels dan voor ontwikkelaars?


Renovatie Stadhuis

Een debat tussen Kees Kraanen (VVD) en Roel Mulder (Actief) over de renovatie van het Stadhuis.

Het stadhuis staat deels op instorten, zo lijkt het wel. Een miljoenen investering is nodig om ambtenaren en politici weer een veilig en duurzaam onderkomen te geven. Een basisbudget van 24 miljoen is nu vastgezet, maar tegelijkertijd wordt nu al rekening gehouden met mogelijke tegenvallers.

Is het verantwoord om zoveel geld uit te geven voor renovatie of is platgooien en nieuwbouw met bijvoorbeeld woningbouw geen beter idee? Waarom is hiermee akkoord gegaan?


De War

Een debat tussen Tyas Bijholt (D66) en Micheline Paffen (CDA) over De War.

De War is een broedplaats voor kunstenaars, wetenschap en nieuwe economie. Selfsupporting en werken zonder subsidie, maar op basis van crowdfunding.

In het het buitenland kennen ze de nieuwe ideeën van De War over gebruik van materialen. In Amersfoort kent de broedplaats van creativiteit een brede kring van supporters.

Lang werd de indruk gewekt dat De War hier konden blijven werken en dat de gebruikers zelf het gebouw konden kopen. Tot plots een andere procedure werd ingezet en zij achter het net visten.

Waarom deze ommedraai en gebrek aan politieke steun?


Samen maken we de stad is een loze belofte

Samen maken we de stad. Op deze stelling reageren: Tyas Bijholt (D66), Kees Kraanen (VVD), Hans van Wegen (BPA) en Gerard Chel (Lijst 10).


Groen en groot gaan niet samen

Groen en Groot gaan niet samen. Een debat tussen Astrid Janssen (GroenLinks), Micheline Paffen (CDA), Simone Kennedy (ChristenUnie) en Roel Mulder (Actief).


Leefbaarheid komt onder druk door hoogbouw en verdichting

Leefbaarheid komt onder druk door hoogbouw en verdichting. Aan het woord komen: Marijke Jongerman (SP), Harun Keskin (PvdA), Menno Fousert (Amersfoort2014), Martijn Meeuse (SGP), Rob Vellekoop (Vrede&Recht).


Stellingen van de inwoners

De organisatoren van het debat (SGLA en AmersfoortKiest) hebben -zoals dat hoort- een aantal stellingen bedacht om het debat flink aan te zwengelen. Maar de aanwezige Amersfoorters doen ook een duit in het zakje. Wat KiestAmersfoort? Het publiek poneert stellingen en de lijsttrekkers maken een keuze.


Image