Cultuur nu ook aandacht van politiek in Leusden

Ton Weevers uit Leusden (voorzitter Stichting Opera bij Cultuur Leusden, red.) vindt dat het de goede kant op gaat met het cultuurbeleid in zijn woonplaats. Hij zegt tegen AmersfoortKiest: “Vier jaar geleden kwam het woord ‘cultuur’ niet eens voor in het coalitieakkoord. Nu hebben alle politieke partijen er in ieder geval iets over geschreven in hun verkiezingsprogramma’s.” Het kan volgens Weevers nog wel een beetje beter, want ondanks alle mooie woorden, ontbreekt er nog een structureel cultuurbeleid. Uiteindelijk wil Weevers graag dat er een cultuurfonds wordt opgericht.

Weevers is trots op de manier waarop Leusden cultuur weer onder de aandacht heeft gekregen. “We hebben samen met de inwoners een cultuurnota geschreven met de titel ‘Leuker Leusden’. Het was nodig dat de bevolking in actie kwam, want van de politiek hoefden we toentertijd niet veel te verwachten. We hebben gewerkt onder het motto ‘De samenleving voorop, pak het dan zelf maar op’.”

De enthousiaste Weevers wil graag op cultureel gebied verbindingen aangaan met Amersfoort. Hij heeft daarvoor al gesprekken gevoerd met de Amersfoortse wethouder Houwing van cultuur. “We moeten over grenzen heen kijken en ons best doen om een regionale betekenis te krijgen”, aldus Weevers.

AmersfoortKiest programma 3 februari 2018 Bibliotheek Eemland ©Gerard Oonk 9

Ton Weevers, voorzitter stichting opera bij Cultuur Leusden