Over trotters en slaapverwekkende slogans

AmersfoortKiest De Stad Amersfoort

De column van Joop de Keijzer over trotters en slaapverwekkende slogans verscheen eerder in De Stad Amersfoort.


Op de groenstrook aan de Puntenburgerlaan/Groningerstraat staat niet meer zo’n houten stellage waarop alle politieke partijen hun poster of affiche konden plakken, maar een zogenaamde trotter, een mobiel billboard.

Tussen de ontelbare hondendrollen met hier en daar een ontluikend krokusje staat een gigantisch gevaarte waarop alle veertien Amersfoorts politieke partijen keurig op lijstnummer strak naast elkaar zijn geprojecteerd. Jammer, want nu krijgt de kiezer nooit meer de smeuïge stukjes in de krant van klagende politici die hun poster half op geheel zien verdwijnen onder een poster van de concurrent. Nooit meer D66 over Groen Links heen zodat er Groen D66 was te lezen, of CU over VVD heen waarna je CUVD zag staan. Of de tomaat van de SP naast het lachende hoofd van de CDA lijsttrekker.

Nee, dat tijdperk is voorbij nu de ‘trotters’ zijn geïntroduceerd. De aanplakbiljetten zijn er ook niet vrolijker op geworden, knallen niet meer van het billboard af, zijn gewoon saai en degelijk ontworpen.

Lijsttrekker van Christen Unie Simone Kennedy-Doornbos kijkt de kiezer iets te stralend aan alsof ze zojuist te horen heeft gekregen dat ze zes zetels heeft gescoord en een collegTrotterse mag gaan samenstellen. SGP’er Martijn Meeuse kijkt naar ons alsof hij tevreden is met die ene zetel en de lokale Ben Stoelinga kijkt gematigd optimistisch, vindt twee zetels voor zijn Amersfoort2014 net iets te mager.

Als partij ‘Naamloos’ van ‘local hero’ Gerard Chel net zo klein blijft als het fotootje onder aan de poster dan gaat hij het niet redden. Dan is er nog de PvdA met het komisch duo Grace Tanamal/Fleur Imming. Wie de lijsttrekker is, is effe niet duidelijk maar de beide dames kijken vrolijk glimlachend naar ons, de kiezer. De foto kan zo op de voorpagina van de Libelle of Margriet, want ze komen -lijkt het wel- zo van de Zomerfair vandaan waar ze tassen vol gratis monsters hebben verzameld om daarna aan de verse muntthee te gaan in een van die gezellige hippe tentjes in de Krommestraat.

De slogans op de A-viertjes zijn ook al een en al truttigheid. Waar waren de creatieve geesten van de partijen met pakkende hilarische spreuken toch toen de postercommissies bij elkaar kwamen om de ontwerpen te bespreken. Had desnoods te rade gegaan bij Loesje. D66, VVD, SP, CDA, GL, BPA, Actief, Denk en Vrede en Recht zijn slaapverwekkend, eentonig, doorsnee en alledaags.

Kijk nog even teleurgesteld naar het trotterscherm en stap bij het weggaan in een hoop stront. Kan niet missen want het is een ideale uitlaatplek. Welke partij gaat overlast van honden en kattenschijt aanpakken? Misschien stem ik dan wel op die partij, maar deze ‘shit’ heeft geen prioriteit dus peuter ik het onwelriekend goedje chagrijnig onder mijn schoenzool vandaan.

21 maart gaat de familie de Keijzer absoluut naar de stembus maar waar we voorheen allang van te voren wisten wat we zouden gaan stemmen is, zeker bij mij, het verkiezingskwartje niet gevallen, zweef nog steeds!

Joop de Keijzer

Joop de Keijzer foto Geert van Tol Column VVD-ministers Lijsttrekkers Over trotters en slaapverwekkende slogans

Joop de Keijzer. Foto: ©Geert van Tol