De ministemwijzerstem en het rode potlood

Portretfotos-AmersfoortKiest-Arjen-van-der-Linden

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over het lokale bestuur van Amersfoort.
Hun doel: de politiek weer laten leven in de stad.
Arjen reageert!


Ha die Wim,

Je hebt bloemig het Calimero-gedrag in je blog beschreven. Enerzijds moeten we maar blij wezen dat het hier tot in lengte van dagen een dorp zal blijven met al zijn beperkingen. Voor de lekkere grote stad ga ik wel naar Amsterdam. Anderzijds heb je gelijk dat we hier meer moeten doorpakken. Veel dingen blijven lang liggen. Het coffeeshopbeleid is daar inderdaad een treffend voorbeeld van.

Persoonlijk ben ik een voorstander van legalisatie in brede vorm, dus officiële wietwinkels door de overheid geregeld om zo de misdaad een halt toe te roepen. Knulletjes van 14, 15 jaar gaan nu liever hasj verkopen dan bij de AH werken, levert dus 25x meer op. Ik hoorde dat er in Tilburg aantoonbaar voor 800 miljoen per jaar verkocht wordt en dan heb je waarschijnlijk nog eens 800 miljoen onaantoonbare verkoop…. Bizar toch. We mogen negen coffeeshops hebben en hebben er drie… een dorp dus.

De ministemwijzerstem

Ik probeer regelmatig aan te tonen dat het hele politieke gebeuren sterk verouderd is en wil er nog een ding aan toevoegen. Het gros van de mensen stemt op een partij zonder dat hun partijprogramma bekend is. Men weet toevallig dat Karel uit de buurt zich ervoor inzet en stemt dus op Karel.

Mijn nieuwe voorstel is de ministemwijzerstem. Je stemt niet meer met een rood potlood in een vakje (hoe verouderd is dat!), nee, je stemt door 10 belangrijke meerkeuzevragen in te vullen op een computer over zaken die in jouw gemeente de komende jaren op een duidelijke manier aangepakt moeten worden en dan komt jouw partij er vanzelf uit. Je hebt bewust gestemd en gekozen voor zaken die jij belangrijk vindt. Wel is het natuurlijk heel belangrijk die 10 vragen zo objectief mogelijk te formuleren, maar dat moet kunnen. Het ei van Columbus: kost twee minuten meer, maar je hebt wat aan zo’n stem!

Alleen ‘ome’ Karel uit de buurt loopt nu het risico stemmen te verliezen…

Wat hebben we bereikt?

Je hebt het over daadkracht van partijen en dat is zeker een punt. Men roept nu van alles, maar wat heb je in vier jaar tijd gerealiseerd? Welke doelstellingen heb je weten te behalen, welke zinvolle moties heb je ingediend, hoeveel zijn er aangenomen etc. Dan zal blijken dat er een hoop partijen door de mand vallen. En dan kun je natuurlijk nog een duidelijk verschil maken tussen coalitie- en oppositiepartijen. Maar ook oppositiepartijen moeten constructief zijn, het beste met de stad voorhebben en niet alleen maar roeptoeteren en neeschudden vanaf de zijlijn.

Zo grappig dat ik Ad Meijer vorige week opeens een beleid zag verdedigen over de Oostvaardersplassen. Ik kende hem alleen als NIETS-DEUGT-AAN-HET-BELEID. Nu heeft hij het in de provincie erg lastig en schijnt hij nogal veel weerstand op te roepen door zijn diepgewortelde en weinig constructieve SP-gedrag, maar toch opzienbarend… Ad moest opeens een keer beleid verdedigen en dat nog wel in Jinek tegenover Britt Dekker… Hihi.

Opdracht bijna volbracht

Wim, we lopen tegen het einde van onze opdracht… Men is razend benieuwd naar onze prognoses en ik kan bijna niet wachten die de ether in te slingeren. Dat we eens lekker Maurice-de-Hond gaan uitlaten. Hoe leuk is dat?

Oke, het afbreukrisico zal groot zijn, zitten we er naast, dan neemt onze geloofwaardigheid de komende jaren sterk af, maar dat geldt ook voor de politici, dus… gelijke monniken gelijke kappen.

En nu kap ik ermee.

Ciao,
Arjen


Bekijk de volledige correspondentie tussen Arjen en Wim.

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden - #AmersfoortPaktAan - Introductie van de ministemwijzerstem

De twee vrienden Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over de gemeenteraadsverkiezingen 2018