Geen woorden maar daden

Portretfotos-AmersfoortKiest-Wim-van-Rooijen

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over het lokale bestuur van Amersfoort.
Hun doel: de politiek weer laten leven in de stad.Hoi Arjen, Leuk idee zo’n poll over de zetelverdeling. Ik waag me er deze week nog even niet aan. Ik maak mijn lijstje met voorspellingen volgende week wel openbaar. Nee, dit keer moet me in deze blog echt nog even iets heel anders van het hart.

Een aantal weken geleden viel mijn oog op een bericht dat onze Burgemeester Bolsius een brief naar de Provincie Utrecht heeft gestuurd met de strekking dat bestuurders in Utrecht Amersfoort nu eens moesten behandelen als een échte grote stad. Dat is op zichzelf al opmerkelijk als je binnen de provincie de op één na grootste stad bent en op mij kwam het dus nogal over als onmiskenbaar Calimero-gedrag:

“Ik ben klein en jij bent groot, en dat is niet eerlijk.”

Ik denk dat ze in Utrecht de ondertekenaar(s) van de brief stilletjes en fijntjes hebben uitgelachen. En wat mij betreft geheel terecht.

Als je serieus genomen wilt worden ga je niet zitten ‘miezemuizen’ maar gedraag je jezelf serieus. Dan laat je in daden zien dat ze niet ‘om je heen kunnen’, in plaats dat je zielig gaat meehuilen met de wolven in het bos. Gedraag je als een grote stad. En aan dat ‘grote stad”-gedrag valt in Amersfoort nog veel te verbeteren.

Wat is er in vier jaar bestuur -onder het voorzitterschap van deze burgemeester, deze gemeenteraad met een partij met maar liefst 9 zetels en 2 wethouders in het college (waar wel 4 personen voor nodig waren)- nu allemaal voor groots en meeslepends in onze ‘grote’ stad gerealiseerd?

We hebben een nieuwe papieren nota cultuur. Maar de Elleboogkerk staat 10 jaar na de brand nog steeds leeg.

We hebben, tenminste als het voorstel op de afzwaaibijeenkomst van de huidige gemeenteraad op 27 maart wordt aangenomen, een nieuwe nota ‘Amersfoort CO2-neutraal in 2030’. Maar na 2 sporthallen kwam het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed volkomen tot stilstand. We hebben een proef gedaan met een paar elektrische scooters. Er is in de weide omgeving geen windmolen of ander initiatief voor een circulaire economie te bekennen. Massaal gekapte bomen, voor onder andere de Kersenbaan, zijn nog steeds niet herplant en we staan nu op de Leusderweg en het Julianaplein gezellig met z’n allen stil in plaats van bij Roethof. Er rijdt geen enkele taxi of bus op elektriciteit, terwijl er verschillende aanbestedingen zijn geweest.

We gaan 70 miljoen euro pompen in een Westelijke Rondweg waarvan veel mensen, waaronder ik zelf, ernstig twijfelen over de nut en noodzaak. We spenderen 30 miljoen (plus bijkomende onvoorziene kosten) in de renovatie van een Stadhuis met een enkelvoudige functie terwijl 2 van onze buurgemeenten het totaal anders aanpakken.

Het Beekdal ligt er nagenoeg nog net zo bij als vier jaar geleden, want we zijn niet eens in staat om twee oude ziekenhuisgebouwen binnen een afzienbare tijd te slopen.

In Vathorst (Noord) wordt nog steeds (of wéér) gesteggeld over de invulling van een groene, recreatieve invulling van het gebied, of het aanleggen van zonnevelden. Alsof er daar niet voldoende ruimte is om beide functies te realiseren.

Locaties als Hoge Kwartier, Warner Jenkinson, Kamer 3 Nieuwe Stad en de voormalige locatie Sportfondsenbad worden volgebouwd met fantasieloze blokkendozen, terwijl de hoek Stadsring-Utrechtseweg na al die jaren nog steeds braak ligt. Er is geen enkele locatie beschikbaar voor nieuwe woonconcepten als Tiny Houses.

De enige ‘Broedplaats’ die de stad nog rijk is, heeft net voor het ‘scheiden van de markt’ een bod gekregen om naar de Willem III te mogen verhuizen. Ik ben benieuwd of -gelet op de taxatie van het pand- dat wel een reëel voorstel is.

Waar zijn we (inter)nationaal economisch, behalve het ‘best bewaarde geheim’, of het kadastraal midden van Nederland in vergelijking tot bijvoorbeeld Brainport, Foodvalley, Energyvalley, het financiële Amsterdam, de wereldhaven Rotterdam, het logistieke centrum, etc., etc. om bekend en befaamd?

Waar zijn toch al die studenten die je in elke zichzelf respecterende grote stad tegenkomt?

We hebben welgeteld 3 koffieshops in onze grote stad, terwijl er 7 zijn toegestaan, maar het lukt maar niet om geschikte panden en locaties te vinden.

Hoezo grote stad?

Gelukkig openen we op 2 april De Amerena en vinden daar binnenkort Nederlandse kampioenschappen plaats. Maar dat is wel zo’n beetje het enige aansprekende op nationaal niveau wat ik kan bedenken.

Zijn we gewoon niet het eerste (de beste) dorp, van enige omvang, op de Veluwe, gezien vanuit de Randstad en Utrecht?

Dezelfde burgemeester Bolsius van de “ik ben klein en jij bent groot”-brief, die in zijn eerste termijn nog regelmatig refereerde aan zijn glorietijd als CDA wethouder in Rotterdam, heeft waarschijnlijk uit die tijd van alles meegenomen aan ervaring en kennis, maar één ding helaas in de wereldstad achter gelaten. Het adagium:

Geen woorden maar (grootstedelijke) daden!

P.S. Het gaat overigens geweldig goed in ‘het stadsgewest’ Amersfoort volgens het CBS in het bericht van dinsdag 6 maart. De vraag is natuurlijk wel komt dat dankzij of ondanks de politiek?


Bekijk de volledige correspondentie tussen Arjen en Wim.

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden - Geen woorden maar daden - Het grootstedelijke karakter van Amersfoort

De twee vrienden Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over de gemeenteraadsverkiezingen 2018