Alles verandert, behalve de politiek

Portretfotos-AmersfoortKiest-Arjen-van-der-Linden

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over het lokale bestuur van Amersfoort.
Hun doel: de politiek weer laten leven in de stad.
Arjen reageert!


Beste Wim,

In zake het punt zonnevelden zou het algemeen belang natuurlijk belangrijker moeten zijn dan het individuele. Beloof mensen die een een nieuwbouwhuis gaan kopen nooit dat het uitzicht zo fantastisch blijft als het er op dat moment uitziet. Zeg ze dat ze moeten genieten zolang het duurt. Het worden anders vroeg of laat dure, loze beloften als glijmiddel om de huizen interessanter te maken. Niet doen. Vooral nu niet, huizen verkopen zichzelf, maar dus ook nooit meer doen. Alles is tijdelijk.

Batterijen in de oceaan

Aan elk energiesysteem kleeft een nadeel, of wellicht meerdere, maar dat is een kwestie van zaken tegen elkaar wegstrepen. In geval van waterstof dus voldoende duurzame energie opwekken en het verlies voor lief nemen. Voor auto’s zie ik dit toch echt als de meest bruikbare, duurzame oplossing. Wij kunnen niet het hele wereldwagenpark op batterijen laten lopen en ook al zullen er recyclingmogelijkheden zijn, er zal een hele berg batterijen overblijven en voor jet het weet verdwijnen die ergens stiekem in de oceaan omdat we ze aan een verkeerde partij verkocht hebben.

Wat betreft de mogelijkheden onze huizen en fabrieken door waterstof te laten werken en verwarmen zullen we natuurlijk wel aan een maandelijkse bijdrage blijven zitten, terwijl we met zonnepanelen onze eigen huishouding na afschrijving op 0 kunnen krijgen. Wel valt te verwachten dat er dan een andere heffing zal komen, want de staat accepteert nooit dat wij op 0 staan. Dat heb je met de afbetaling van de hypotheek gezien. Eerst wordt het door de overheid gestimuleerd en als velen dat gaan doen, ziet men dat er op een andere manier geld te vangen moet zijn en komt er een andere belasting op het hypotheekvrije huis.

Maak de borst breed

Belofte maakt schuld. Wat willen de partijen de komende vier jaar ECHT realiseren, zonder dat het lekkere lolly’s voor de burgers zijn. Hans van Wegen (BPA) maakte het in het Valentijnsdebat zo bont dat hij alleen vertelde wat andere partijen fout gedaan hadden, maar waar zijn partij voor stond, kwam totaal niet uit de verf.

Duurzaamheid is het toverwoord en het klinkt allemaal prachtig, maar over vier jaar (2022) hebben we nog slechts acht jaar te gaan om CO2-neutraal te worden. Drie keer met je ogen knipperen en het is zover… Welke partijen willen nu al met elkaar -voor de verkiezingen- samenwerken om daar concreet aan te gaan werken. Al dat geblaat van die individuele partijen zegt mij weinig en… je bent altijd te klein. Je moet je borst breed maken, de samenwerking zoeken met anderen die enigszins op jouw lijn zitten.

Geloven op een kussen

Dat de SGP naast de Christen Unie en het CDA apart de verkiezing in wil gaan, is daar al een fout voorbeeld van. Hebben we lang geleden al niet kunnen zien dat alle geloofsgenoten beter in een partij verenigd konden worden (CDA uit ARP, CHU en KVP). Wat heeft dat dan voor een zin om in plaats van een vuist, alleen een priemend vingertje te hebben. Ik mag toch aannemen dat voor alledrie die partijen het christendom een belangrijke, leidende rol zal spelen. Waarom maak je er dan tegen de verkiezing vlak voor Pasen een lijdende van. Gewoon CPA worden: Christelijke Partijen Amersfoort (of appel 😉 ). Klaar. Want als je het met hen al niet eens kan worden… met wie dan wel?? En VVD en D66 kunnen daar voor het evenwicht makkelijk in mee.

Een SP zal ook eens de samenwerking moeten zoeken en met ‘rooien’ de echte kleur van een bloedend hart moeten tonen. Alleen maar roepen langs de lijn levert enkel oeverloze debatten op. En de kleine plaatselijke partijen zullen alleen oppositie blijven met 1, hooguit 2 zetels en dus verder ook niet meedoen in een coalitie. Het probleem in de politiek echter is dat ego’s het ware succes in de weg staan en dat zie ik helaas komende tijd niet veranderen. We moeten blijkbaar harder op ons muiltje gaan en wanneer de opkomst nog lager wordt dat men eens echt dieper na gaat denken.

Alles om ons heen verandert constant, behalve de politiek. Is dat niet vreemd?

Wim, het wordt tijd dat wij eens met de billen bloot gaan. Ik stel voor dat we komend blog onze voorspelling w.b. de zetelverdeling gaan geven. Jij mag het eerst je broek losknopen. Ben benieuwd!

Ciao,
Arjen


Bekijk de volledige correspondentie tussen Arjen en Wim.

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden - #AmersfoortPaktAan -AmersfoortKiest Regeren is vooruitzien

De twee vrienden Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over de gemeenteraadsverkiezingen 2018