Westelijke ontsluiting een pijnlijke bevalling

Portretfotos-AmersfoortKiest-Wim-van-Rooijen

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden bloggen over het lokale bestuur van Amersfoort.
Hun doel: de politiek weer laten leven in de stad.


De Westtangent, of de Westelijke ontsluiting, is een open zenuw en splijtzwam in de Amersfoortse politiek en veroorzaakt, als de aanleg doorgaat, een grote wond in het landschap. We praten er al 60 jaar over. En al die tijd lukt het Amersfoort ook zonder.

De economie en de stad zijn de afgelopen decennia niet ‘piepend’ tot stilstand gekomen door het gemis van het nieuwe tracé. Behoudens enkele topdagen bij Dierenpark Amersfoort, wat zaterdagdrukte rondom de sportvelden bij Birkhoven/Bokkeduinen en een toevallige calamiteit worden we niet overspoeld met foto’s en video’s van eindeloze files en vertraging op de Daan Fockema- en de BW-laan. Bovendien, stel dat de weg wordt aangelegd voor die paar minuten ‘tijdswinst’ in de ochtend- en avondspits, hoe zit het dan met de verkeersafwikkeling bij de Stichtse-Rotonde en bij de kruising Amsterdamseweg-BW-laan? Heel ‘gelukkig’ met het resultaat van ingrijpende verkeersprojecten zijn we in Amersfoort ook niet echt. Denk aan de Kersenbaan en de rotonde Eemplein/Nieuwe Poort.

Wat mij betreft slaan we de Westelijke ontsluiting dus over. We gaan het ook de komende 60 jaar zonder proberen! Dat scheelt heel veel geld en spaart kostbaar groen. Ik hoop dat de Raad van State de bezwaren gegrond verklaard. Dan zijn we inmiddels toe aan de onderhandelingen voor een nieuw College en kan de aanleg wat mij betreft opnieuw op de onderhandelingstafel.

AmersfoortKiest-Westelijke-ontwsluiting-wordt-pijnlijke-bevalling

Situatiekaart uit een presentatie bij de gemeente Amersfoort op 18 juni 2013

Hebben de ChristenUnie, D’66 en PvdA zich politiek ‘in het pak laten naaien’ of staan die partijen nog steeds vierkant achter het genomen tracé-besluit? Wat hebben ze 4 jaar geleden ‘teruggekregen’ en vooral bereikt door met de grote droom, de aanleg van meer asfalt, van de Liberalen in te stemmen? Diezelfde VVD die overigens de PvdA verworvenheid, 35% verplichte bouw van sociale woningen, na 21 maart het liefst direct aan de wilgen hangt?

Op Twitter reageerden de Sociaal Democraten dat als de 35% norm ter discussie wordt gesteld ook de Westtangent weer op de politieke pijnbank kwam te liggen. Een prima keuze.

En dan hebben we nog geen idee hoe mobiliteit er in de toekomst precies uit gaat zien. Toegang tot mobiliteit wordt belangrijker dan het bezit van bijvoorbeeld een auto. Met nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie en slimme distributie-, logistieke- en IT-systemen kunnen we het bestaande asfalt veel efficiënter benutten. Bedenk maar eens hoeveel onnodige verkeersbewegingen er op dit moment in de stad worden gemaakt.

Arjen, je weet ik ben een voorstander van lef, daadkracht en doorpakken. Voor de Westtangent maak ik graag een uitzondering. Besteedt die € 70 miljoen maar als bijvoorbeeld startkapitaal voor de aanleg van een Lightrailsysteem. De pensioenfondsen zien wel brood in dus de verkeerswethouder kan direct aan de slag.

Of gebruik het geld om andere echte knelpunten in de stad, zoals in Vathorst, op te lossen.

Of om stadsdistributie anders te regelen. In het verleden zijn al concrete voorstellen voor  andere vormen van stadsdistributie uitgewerkt. De plannen liggen al weer jaren in een lade.

En kijk vooral met andere ogen naar mobiliteit, technologie en in de stad aanwezige kennis.

Picnic laat zien hoe je met ander type transport en slimme automatisering zelfs met minder verkeersbewegingen meer kunt bereiken. Picnic is geen ‘online supermarkt’ maar een logistieke IT dienstverlener die de problematiek van de ‘laatste kilometer’ distributie oplost.

En de laatste tip: Stel de juiste vraag. Willen we meer asfalt of willen we meer mobiliteit? En hoe regelen we dat?

Welk besluit van de afgelopen 4 jaar mag er wat jouw betreft worden heroverwogen of de prullenmand in Arjen?

Wim van Rooijen en Arjen van der Linden - Circus -AmersfoortKiest Regeren is vooruitzien

De twee vrienden Arjen van der Linden en Wim van Rooijen bloggen over de gemeenteraadsverkiezingen 2018