“Lokale politici verdienen groot respect”

“Lokale politici verdienen groot respect. ‘t Zijn hardwerkende mensen die een ondankbare taak hebben.” Dat zegt Richard Engelfriet, dagvoorzitter, auteur en onderzoeker. Hij schreef onder andere het boek “Hoe vang ik een rat”.

Engelfriet vervolgt: “‘t Zijn juist de burgers die voortdurend zeuren, onbetrouwbaar zijn in hun stemgedrag en de politici dingen verwijten die aantoonbaar onjuist zijn.”

“Politici moeten veel minder luisteren naar de bevolking. Voorafgaand aan de verkiezingen maken politici duidelijk waar ze voor staan en als ze eenmaal gekozen zijn, dan hebben ze mandaat en moeten hun beloftes uit gaan voeren. Politici hebben de neiging om burgers voortdurend naar de mond te praten. Flauwekul. Ze vormen partijen met een visie op de samenleving en geen commerciële bedrijven die hun klanten moeten behagen.”

Engelfriet pleit voor de introductie van een ‘Stemmentracker‘ in de gemeente Amersfoort. Dat is een rekensysteem waarbij zichtbaar wordt gemaakt hoe goed een lokale politicus is. Hoeveel hij of zij voor elkaar heeft gekregen. Het bevordert de transparantie. De informatie voor zo’n rekenmodel is al beschikbaar, maar er wordt volgens Engelfriet nog te weinig mee gedaan.

Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en Astrid Janssen (GroenLinks) bevestigen dat de Griffie op het Stadhuis al het benodigde cijfermateriaal heeft, maar dat het lastig is om het goed te ontsluiten. Zowel Amersfoort2014 als GroenLinks zeggen gebruik te maken van de beschikbare data.

Richard Engelfriet "Lokale politici verdienen groot respect"

Foto: ©Nienke Gorter