De Keijzer ontwerpt verkiezingsposters

Joop de Keijzer foto Geert van Tol Column VVD-ministers Lijsttrekkers Over trotters en slaapverwekkende slogans

‘Met De Keijzer bovenaan in de stemwijzer’

Columnist Joop de Keijzer helpt de lokale politici in Amersfoort een handje.


‘Stemmen vereist, Grace staat op de lijst’

Van de week zong het rond in de raadsfracties, op straat, in de krant en in het stadhuis: zou Grace Tanamal, voormalig Tweede Kamerlid, geen geschikte lijsttrekker voor de Amersfoortse PvdA-fractie zijn? Prijkt haar koppie binnenkort op een joekel van een verkiezingsposter overal in Amersfoort, met de slogan ‘Stemmen vereist, Grace staat op de lijst’. Lacht ze ons straks toe op een affiche overal in de stad met naast haar de poster van BPA’er Hans van Wegen die de slagzin ‘Mij kom je overal tegen, stem dus op van Wegen’, heeft bedacht. Maar het kan zomaar zijn dat Hans een radicale switch maakt want een opzienbarende tweet van @vdborch, hij zou zich aansluiten bij @PVV, zorgt voor een geruchtenstroom van ongekende proporties.

Enfin, terug dus naar de PvdA die wel wat versterking kan gebruiken. De politiek in Amersfoort begint langzaam op stoom te komen en de partij is aardig uitgedund. Fractievoorzitter Louis de la Combé maakt het netjes af tot 21 maart 2018, gaat daarna zijn accu opladen in Australië want zijn ‘tropenjaren’ in de politiek hebben er aardig ingehakt.

‘Van Rood naar Groen moet je doen’

Youssef El-Messaoudi is inmiddels op plek 3 gezet bij Groen Links (Van Rood naar Groen moet je doen).

Wethouder Fleur Imming wil graag door als wethouder, zal de rode lijst niet aanvoeren.

Rob Smulders wil graag door als raadslid, prijst zijn partij aan in allerlei interviews en opiniestukken. Windmolens en zonne-energie daar gaat hij voor, dus Rob op een verkiesbare plek zou ik denken.

Het CDA is nog niet naar buiten getreden met een lijsttrekker. Zou Soesterkwartierder Ben van Koningsveld het leuk doen op verkiezingsposters? Was hij voorheen trots op Amersfoort nu prijkt hij wellicht weldra trots kijkend op zo’n bord op de Puntenburgerlaan.

De VVD verliest met Daniëlle van Wijngaarden en nestor Koos Voogt twee prominente leden. Zal met Kees Kraanen als lijsttrekker maar moeten blijken of deze kanjers wel te vervangen zijn. Ben benieuwd hoe Kees kijkt op de affiche en flyers die de VVD gaat uitdelen in verkiezingstijd. Kijkt hij stoer, streng, tanden bloot, bedachtzaam? Gaat de wijsvinger onder de kin en zijn gezicht ietsje schuin naar rechts?

‘Voor Kunst en Cultuur, Ron aan de muur’

We gaan het allemaal zien de komende maanden. Houdt D66 9 zetels? Pakt lokalo Amersfoort2014 zetels? Hoe zal Roel Mulder eruit zien op de poster? Zal de ontwapenende glimlach van Simone Kennedy (CU) zorgen voor stemmenwinst?

Nieuwe lokale ‘Amersfoort Anders’ prijkt op de borden straks met twee kandidaten. De tweelingzussen Bettie en Rita van Plateringen, het kan ook Rita en Bettie zijn, vragen uw stem om van Amersfoort weer de gelukkigste stad van Nederland te maken.

En schrik niet als dat kunstenaarshoofd van Ron Jagers u woest aankijkt vanaf zo’n poster want zijn ‘PEP’ gaat voor een aardverschuiving zorgen in politiek Amersfoort. Ron gaat voor Kunst en Cultuur. Gaat wethouder Bertien Houwing opvolgen want dat kan hij véél beter. Daarom, voor Kunst en Cultuur een poster van Ron aan de muur!

Joop de Keijzer


Deze column is eerder verschenen in De Stad Amersfoort.

AmersfoortKiest De Stad Amersfoort