Harmen Zijp: “Wees zorgvuldig met privacy”

Bibliotheek Eemland en AmersfoortKiest gaan de komende tijd met een zeepkist rond, zodat Amersfoorters zelf hun zegje kunnen doen.
Dit keer Harmen Zijp van De War en initiatiefnemer van De Stadsbron.
Hij pleit voor het zorgvuldig omgaan met privacy.

Luistert u mee, dames en heren politici?


Harmen Zijp roept de gemeenteraad op meer gebruik te maken van Open Source programma’s en bij alle gegevens te bedenken: ‘Wat heb ik nodig? Hoelang heb ik het nodig? En: is een koppeling noodzakelijk?’

Harmen Zijp is bij veel Amersfoorters bekend van De War. Hij is kunstenaar en zelfstandig onderzoeker met een bijzondere interesse in complexe systemen en in de sociale structuren van empowerment en peer productie. Harmen vertelt op de Zeepkist dat het eigenlijk heel raar is dat ‘privacy’ vanuit het Engels komt en dus een leenwoord is. Een term waar geen Nederlands woord voor bestaat.

In 2006 kwam Facebook op. We weten dat gegevens die we daarbij invoeren worden gebruikt en we vertrouwen erop dat het wel goed komt, dat er goed met die gegevens wordt omgegaan. Maar is dat wel zo?

Volgens Harmen is het goed om een scheiding te maken tussen privacygevoelige en niet privacygevoelige data. Wanneer de data niet privacygevoelig is dan is het belangrijk dat iedereen op dezelfde manier toegang heeft tot deze data. Belangrijk is in ieder geval dat de data niet wordt verhandeld.

Harmen roept op om na te denken over welke data je wil delen. En hij vraag zich af hoe de verschillende partijen in de raad denken over het delen van data.

AmersfoortKiest programma 3 februari 2018 Bibliotheek Eemland ©Gerard Oonk 25

Harmen Zijp pleit op de zeepkist voor zorgvuldigheid met privacy.


Dit is een bijdrage van Bibliotheek Eemland in het Eemhuis in samenwerking met AmersfoortKiest en Omroep EVA.