Gemeente weet niks over duurzaam bouwen

De ambtenaren en de politici op het stadhuis zijn niet, of heel slecht geïnformeerd over duurzame projectontwikkeling. Dat zeggen Kees van Loon, directeur van vastgoedontwikkelaar Profund en Hans Kursten van Kursten Energy Consultancy in een programma van AmersfoortKiest.

Kennisontwikkeling

“Ambtenaren hebben géén idee”, zegt Van Loon, “je kunt ze echt ieder verhaal op de mouw spelden. Dat gebeurt ook door commerciële adviseurs. De gemeenteraad zou moeten investeren in kennisontwikkeling.”

De stad Amersfoort is veel te weinig betrokken bij duurzaamheid, volgens beide sprekers. De gemeente zou projectontwikkelaars moeten dwingen om duurzaam te gaan bouwen, maar dat gebeurt nu niet. Van Loon zegt: “Laat ze het aansluiten van nieuwe woningen op gas per direct verbieden.” Hans Kursten nuanceert die uitspraak door te stellen dat de landelijke overheid daarin ook een rol speelt.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Beide mannen benadrukken dat er ook een grote verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven en burgers. Duurzaam bouwen komt alleen van de grond als iedereen zich betrokken voelt. Het is onvoldoende om te wachten op dwingende overheidsmaatregelen.

AmersfoortKiest Gemeente weet niks over duurzaam bouwen ©Gerard Oonk

Kees van Loon, directeur van vastgoedontwikkelaar Profund en Hans Kursten van Kursten Energy Consultancy


AmersfoortKiest is in september 2017 begonnen om aandacht te besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Ruim van te voren. Omdat veel mensen nog niet weten waar het echt over gaat, misschien zelfs het idee hebben dat de politiek maar wat aan klooit en we willen stimuleren dat er zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. AmersfoortKiest praat in dat kader met tal van betrokkenen. De presentatoren zijn Mirjam Barendregt en Jelle Koolstra.