Column Nynke Geertsma: “Niet zonder zon”

Nynke-Geertsma-columnist-AmersfoortKiest

Deze column verscheen eerder in AmersfoortNu.Soms heb je wel eens gebrek aan iets. Aan geld bijvoorbeeld, of aan lef. Zelf had ik onlangs een gebrek aan vitamine D. Ik werd er enorm moe van. ‘Een tekort aan vitamine D komt vooral door te weinig zon op je huid’, zo vertelde mijn huisarts. ‘Wie in Nederland in dit jaargetijde genoeg vitamine D wil opslaan, zou de halve dag met ontbloot bovenlijf buiten moeten rondhuppelen’, voegde ze eraan toe. ‘Nou, aan mijn lijf geen polonaise’, zei ik. En dus schreef ze mij een drankje voor. Binnenkort nog zo’n boost en mijn waarden zouden weer op peil moeten zijn. En een vakantie naar een zonnig oord, dat schijnt ook goed te werken voor de energie.

We kunnen niet zonder zon! Dat blijkt ook deze dagen weer in de verhitte discussies rond de beoogde zonne(paneel)velden in Vathorst. Even vanuit gezond boerenverstand: in 2008 al heeft de Gemeente Amersfoort bedacht dat de stad in 2030 CO2-neutraal moet zijn. Dat is vast ergens op gebaseerd, neem ik aan. En als je zo’n doel dan in je beleidsplan opschrijft, volgt er normaliter in de volgende paragraaf een strategie, oftewel een antwoord op de vraag: hoe gaan we dit bereiken? Toch?

Er is in de afgelopen 10 jaar meer dan genoeg tijd geweest om te bedenken wat er allemaal moet gebeuren om CO2-neutraal te worden, lijkt mij. En hoe kan het dan, dat we nú dan ineens discussies krijgen over óf die zonnevelden wel of niet nodig zijn en zo ja, op welke plekken? En dat er petities komen tegen de zonnevelden in Vathorst-Noord (‘not in my back yard!’) en dat lokale partijen op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen daar weer handig op inspelen? Dat de één roept dat ‘we beter alle daken kunnen dichtleggen met zonnepanelen’ en de ander claimt dat ‘het allemaal opgeteld toch nooit genoeg zal zijn voor CO2-neutraliteit’.

Ik vind het verwarrend en vermoeiend. Wat is het plan, hoe luidt de strategie, waar is de daadkracht? Ik bespeur naast een toekomstig gebrek aan energie ook een ander tekort. Hier moet met terugwerkende kracht een dikke dosis vitamine D-complex in: Deugdelijke Doelen vaststellen, Doorrekenen, Doorspreken met Deskundigen en Directbetrokkenen en dan… Daadkrachtig Doorpakken!

Binnenkort nog zo’n boost en de waarden zouden weer een beetje op peil moeten zijn. En misschien krijgen we er dan toch nog collectief een beetje energie van, in plaats van dat we er doodmoe van worden.

Foto: Gemeente Amersfoort | Vathorst, het gebied Over de Laak


Bezoek Nynke Geertsma op Facebook