Buurtbestuur wil garanties voor continuïteit

Amersfoort kent geen stadsdelen met een eigen bestuur, maar sinds kort wel een ‘buurtbestuur’. Jos Gloudemans is voorzitter van het Buurtbestuur Randenbroek-Schuilenburg-Stoutenburg. Zijn organisatie helpt bewoners bij het opstellen van initiatieven in de wijk en bij het aanvragen van subsidies. Gloudemans vindt dat de driejarige contracten met IndeBuurt033 te weinig zekerheid bieden. Hij wil van de lokale politiek graag garanties voor continuïteit van het werk dat het buurtbestuur doet.

Gloudemans benadrukt dat zijn organisatie uitsluitend een aanjager is van ideeën en initiatieven die ontstaan bij buurtbewoners. Het buurtbestuur beoordeelt ook subsidie-aanvragen, maar Gloudemans voelt zich geen ‘bestuurder van de buurt’.


Onderstaande uitleg is afkomstig van de website Buurtbestuurt|Indebuurt033

BuurtBestuurt is de werkwijze van Indebuurt033 waarbij inwoners meebepalen wat er nodig is in hun wijk. Dat geldt voor zowel activiteiten als soorten ondersteuning die nodig zijn om prettig met elkaar samen te leven.

Inwoners hebben samen met Indebuurt033 en andere betrokken wijkwerkers de behoeften en wensen van hun wijk in kaart gebracht en daarin prioriteiten aangebracht. Deze zijn terug te vinden in de verschillende wijkplannen en een stedelijk plan.

Indebuurt033 gaat per wijk activiteiten uitvoeren en ondersteuning inrichten op basis van deze plannen, in samenwerking met inwoners(initiatieven) en andere betrokken organisaties in de wijk.

AmersfoortKiest programma 3 februari 2018 Bibliotheek Eemland ©Gerard Oonk 31

Jos Gloudemans, voorzitter van het Buurtbestuur Randenbroek-Schuilenburg-Stoutenburg