Burgemeester Bolsius: het rode potlood blijft

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan we onze stemvoorkeur uitbrengen met het rode potlood. Burgemeester Bolsius zegt dat in een live-uitzending van AmersfoortKiest. Bolsius is van plan om op 21 maart alle 91 stembureaus in Amersfoort te gaan bezoeken. Hij weet nog niet of dat gaat lukken met de fiets.

Tijdens het radioprogramma krijgt Bolsius een aantal vragen over actuele thema’s, bijvoorbeeld over de uitzetting van de vijfjarige asielzoeker Zuzu. Burgemeester Bolsius heeft staatssecretaris Mark Harbers gevraagd om voor Zuzu een uitzondering te maken, omdat het jongetje (met het syndroom van Down) het bij uitwijzing bovengemiddeld moeilijk gaat krijgen. Harbers heeft laten weten dat hij geen gebruik gaat maken van een ‘discretionaire maatregel‘. Bolsius wil zich niet neerleggen bij het besluit van Harbers. Hij heeft de afgelopen week enkele malen WhatsApp-contact gezocht met Harbers.

Presentator Mirjam Barendregt vraagt of Bolsius -na de verkiezingen- grote verschuivingen verwacht in de samenstelling van de gemeenteraad. De burgemeester antwoordt bevestigend en verwijst naar de verkiezingsuitslagen in 2010 en 2014. Amersfoort liet toentertijd een ander beeld zien dan de rest van Nederland. In zijn stad verloren de lokale partijen de helft van het aantal zetels, terwijl op landelijk niveau de lokale partijen juist wonnen.

Bolsius kent zichzelf ‘een bescheiden rol achter de schermen’ toe in de aanloop naar de verkiezingen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de vorming van een goed en stabiel stadsbestuur. Zijn taak als ‘teambuilder’ -na de verkiezingen- is van groot belang.

DSC01799 Bolsius opent expositie De Raad van hier en nu zonder het rode potlood

Burgemeester Bolsius bij de uitzending van AmersfoortKiest in Bibliotheek Eemland in het Eemhuis