Bouw fietsenkelder bij station gaat door

Onder het Centraal Station van Amersfoort komt een grote fietsenkelder, waarin ruimte is voor bijna 5200 rijwielen. Dat kost 9,6 miljoen euro. De bouwprijs wordt mogelijk 500.000 euro hoger, omdat er een lift naar de stationshal moet komen.

De gemeenteraad nam gisteren (30-01-2018) dit besluit in meerderheid. Uiteindelijk stemde alle 39 zetels vóór de fietsenkelder, waarmee een einde zou moeten komen aan de fietsenzee voor zowel de voor- als de achteringang van het station. De discussie over de nieuwe fietsenstalling kreeg recent een impuls door een nieuw en onverwacht plan van projectontwikkelaar One Planet uit Amersfoort.

Videomaker Rob Lampe en cameraman Bert van Werkhoven volgden de discussie in de gemeenteraad. Ter inleiding op het videoverslag schrijft Rob Lampe:

Ook al ontbreekt een totaal visie over hoe het stationsplein ooit een plezierig en functioneel plein moet worden. Ook al ontbreekt het aan een fatsoenlijke participatie. Ook al is de nieuwe fietskelder twee keer zo duur als de One Planet variant en heeft die een batig explotatiemodel. Ook al gaat de gemeentelijke variant ruim drie ton in de min bij de exploitatie. Toch kiest de Raad in meerderheid voor een deeloplossing die vermoedelijk in de toekomst een goede integrale oplossing in de weg staat. Begrijpt u het nog?

Bouw-fietsenkelder-bij-Amersfoort-CS-gaat-door