Ambitie duurzaamheid wordt onderschat

De Gemeente Amersfoort neemt het thema duurzaamheid weliswaar serieus, maar de hoeveelheid werk wordt onderschat. Dat zeggen Marjolein Demmers en Fokke de Jong in een programma van AmersfoortKiest. Beide geïnterviewden zijn ‘duurzaamheidsambassadeur’ en betrokken bij het Soesterkwartier.

Marjolein Demmers

Marjolein Demmers is directeur van De Groene Zaak, een vereniging van ondernemers voor een duurzame economie. Daarnaast is zij lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Tot eind 2015 was zij director corporate responsibility bij Royal HaskoningDHV. Na de fusie van DHV en Royal Haskoning heeft zij binnen het internationale bedrijf stevig ingezet op de koers naar een duurzame samenleving.

Fokke de Jong

Fokke de Jong is Internet and Project Manager Climate and Water, Wageningen Environmental Research (Alterra) en voorzitter van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier.

De Jong gebruikt een metafoor om de omvang van het werk aan de duurzaamheidsambitie duidelijk te maken. Hij zegt: “We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan druppeltjes en die vormen nu een plas. Het is de bedoeling dat we een container gaan vullen en dat gaat nog heel veel tijd kosten. Het gaat echt niet vanzelf.”

Duurzaamheid is een wereldwijde zorg en punt van aandacht, maar is dat ook een Amersfoorts aangelegenheid? Wat moet er gebeuren om in 2030 CO2 neutraal te zijn als gemeente? Een ambitie gedragen door de complete gemeenteraad, maar 2030… dat is al over 12 jaar. Redden we dat wel?

06-01-2018 ©Gerard Oonk/AmersfoortKiest Fotoverslag opening Politieke Huiskamer

Marjolein Demmers en Fokke de Jong (duurzaamheidsambassadeurs)


Een bijdrage van Omroep EVA.
Interview Mirjam Barendregt en Jelle Koolstra
Camera Elmer de Winter, Melvin Sleeking en John Weg
Montage Rolf Janssen