Wethouders Buijtelaar en Imming in debat

Plakzuil Amersfoort Homepage AmersfoortKiest

Wat hebben de Amersfoortse politici voor elkaar gekregen in de afgelopen vier jaar, en wat zijn ze nog van plan? Welke plannen zijn verwezenlijkt en waarvan is misschien minder terechtgekomen? Vragen die belangrijker zijn dan ooit, aangezien op 21 maart de verkiezingen voor de gemeenteraad plaatsvinden.

In de aanloop daarnaar vinden drie debatten plaats in de bibliotheek aan het Eemplein. Ze worden georganiseerd door De Stad Amersfoort, RTV Utrecht en Bibliotheek Eemland. Politici worden aan de tand gevoeld door RTV Utrecht-verslaggever Kees Hoogendijk, en ook burgers zijn welkom om een duit in het zakje te doen.

De serie debatten opent op woensdag 24 januari met twee politieke zwaargewichten: de wethouders Hans Buijtelaar en Fleur Imming. Ze hebben zich in de afgelopen jaren duidelijk gemanifesteerd en hebben al even duidelijk aangegeven dat ze de komende vier jaar op hun plek willen blijven.

Buijtelaar (onder meer vastgoed, mobiliteit en sport) zal ongetwijfeld wijzen op zijn inspanningen om Amersfoort fietsvriendelijker te maken. En op Amerena, het enorme sportcomplex aan de Hogeweg. De gemeenteraad besloot al in 2010 dat deze sporthal er zou komen, en inderdaad: in april dit jaar gaan de deuren open.

Toch werd er ook gemopperd. De volleyballers van de Amersfoortse NeVoBo-recreanten klaagden bij herhaling dat ze niet bij de voorbereidende gesprekken mochten aanschuiven, en ook geen gebruik mogen maken van Amerena. Buijtelaar wist de kou deels uit de lucht te halen door voor NeVoBo een vervangende locatie te vinden.

Een ander veelbesproken Buijtelaar-onderwerp is de komst van de westelijke rondweg, die de Stichtse Rotonde met de Amsterdamseweg moet gaan verbinden. De wethouder praatte zich de blaren op de tong om die er doorheen te krijgen. De raad stemde toe, maar belangengroeperingen vrezen aantasting van het milieu en het verspillen van 67 miljoen, terwijl ze die weg helemaal niet zo noodzakelijk achten.

De kwestie ligt nu bij de Raad van State, die niet eerder dan in maart een uitspraak zal doen. Wat vrijwel zeker betekent dat het onderwerp pas na de verkiezingen weer op de agenda komt.

Fleur Imming (onder meer zorg en wonen) was betrokken bij een grote zorgfusie. Na een warrige aanbesteding – aanvankelijk werd een andere zorgkoepel als ‘winnaar’ aangewezen – ging een miljoenencontract naar Indebuurt033. Dit bedrijf besloot meteen om de meeste bestaande instellingen af te schaffen en dus de zorg geheel anders in te delen. Imming zag bijna uitsluitend voordelen en heeft Indebuurt033 altijd verdedigd. En inderdaad: in mei 2017 toonde de gemeenteraad zich voorzichtig-positief ten aanzien van de verleende zorg.

Minder gelukkig lijkt haar woonbeleid. Het aantal sociale huurwoningen is in de afgelopen jaren met duizend afgenomen. Er ligt sinds kort een afspraak dat een derde van alle woningbouwprojecten tot stand moet komen voor de sociale huur. Deze afspraak is echter volgens oppositieleden ‘boterzacht’, aangezien projectontwikkelaars hiertoe niet kunnen worden gedwongen. Uit teleurstelling stapte Theo de Man – oud-voorzitter van de Vereniging Huurders Belangen – na 43 jaar uit Immings partij, de PvdA.

VOETNOOT: Woensdag 24 januari, 21 februari en 14 maart, bibliotheek aan het Eemplein, Amersfoort, 19.30 (inloop) en 20.00 uur (start).

AmersfoortKiest fotoverslag opening Politieke Huiskamer ©Gerard Oonk


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van BDU, RTV Utrecht en Bibliotheek Eemland.