We komen tegelijkertijd aanlopen en schudden elkaar de hand voor de ingang van Kafé Van Zanten, snel naar binnen, het regent pijpestelen. We nemen plaats in de hoek, poetsen de brillen droog en bestellen koffie. Van Wegen, fractievoorzitter van de Burger Partij Amersfoort (BPA) zowel binnen als buiten altijd getooid met zijn kenmerkende rode sjaal kijkt even achterom en wijst naar buiten.
Oudgediende maar nog lang niet afgeschreven
“Ruim 60 jaar geleden ben ik in de Bloemendalsestraat geboren, op deze stoep heb ik mijn eerste slofjes versleten. Omdat we van onze moeder het trottoir niet af mochten maakten we een rondje; Bloemendalsestraat, Het Zand, Boldersstraat en via Achter Het Oude Weeshuis weer terug. Het was hier trouwens toen ook nog tweerichtingsverkeer, dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?
Ik herinner me de verkopers van groente en melk die met paard en wagen langs de huizen gingen. En de visboeren kwamen met de hondenkar helemaal uit Bunschoten gelopen om hun waren aan de man te brengen. Aan het eind van de markt kwamen ze dan hier, waar ‘Bosselaar gedestilleerd’ was gevestigd, om een paar borrels te drinken, want ze moesten die 12 kilometer ook weer terug lopen. Mijn moeder kocht de laatste vis bij ze op en kreeg er dan wat visafval bij, daar kookte ze soep van; krachtvoer voor een gezin met vijf kinderen.
Ik kom hier nog steeds graag. ’s Avonds lees ik het NRC en maak ik een praatje, het is een vertrouwde plek, ik kom altijd veel bekenden tegen. En op Koningsdag natuurlijk altijd even een drankje bij Van Zanten, dat is een Amersfoortse traditie.”
Overheid moet de openbare ruimte terugclaimen
Aan het eind een internationale carrière in de ICT richtte Van Wegen in 1998 met twee anderen de Burger Partij Amersfoort op. Vier jaar later kwam hij met twee zetels in de raad. In 2010 werd de BPA met 7 zetels zelfs de grootste partij in de gemeenteraad van Amersfoort. In maart 2018 doet de BPA mee met de verkiezingen met lijstnummer 8. “Het verkiezingsprogramma komt nog voor de kerst naar buiten. Omdat we ons verhaal goed willen onderbouwen laten we veel mensen meedenken en meeschrijven. En vervolgens presenteren we een lijst met 25 speerpunten.”
Zo’n noodverordening is een zware maatregel
De afgelopen maanden bracht de partij een aantal korte video’s naar buiten over ‘hot items’ als financiën, zorg en sociale zaken. Van Wegen laat me er een zien waarin wordt voorgesteld om een Noodverordening in te stellen om ongeregeldheden zoals die zich de afgelopen jaren rond oud en nieuw hebben afgespeeld daadkrachtiger te kunnen aanpakken. “Ja natuurlijk is dat een zware maatregel. Maar het is de afgelopen jaren ook flink misgegaan, onder andere in Kruiskamp en Koppel.
Het lijkt erop dat vorig jaar via social media is opgeroepen om naar Amersfoort te komen om onrust te stoken. Ik vind het belangrijk dat wij allemaal veilig oud en nieuw kunnen vieren, dat de wegen openblijven voor hulpdiensten en dat hulpverleners niet met zwaar vuurwerk worden bestookt.”
Ombudsman sociaal domein
Al is Van Wegen een van de langst zittende raadsleden, hij draagt het stokje nog niet over. Een minzame maar toch ook licht ondeugende lach volgt; “Over 20 jaar ben ik er nog! Ik ben de politiek ingegaan omdat ik wil werken aan een socialer, veiliger en duurzamer Amersfoort, we zijn er nog niet hoor en mijn politieke tegenstanders zijn nog niet van me af.”
Ik heb stapels signalen van mensen die vastlopen in de zorg
Op het moment dat ik hem sprak had de partij net een video online gezet waarin wordt opgeroepen tot het aanstellen van een ombudsman in het sociaal domein.
“De drempel om naar de nationale ombudsman te gaan is te hoog. Bovendien, de problemen die mensen ervaren zijn vaak zeer acuut, je moet dan gewoon naar het stadhuis kunnen gaan en de situatie kunnen uitleggen. Natuurlijk moet je als het kan eerste de gebruikelijke klachtenprocedures doorlopen, maar soms is daar gewoon geen tijd voor. Daarnaast moet er buiten de sluitingstijden een telefoonnummer zijn dat altijd bereikbaar is. Ik heb stapels signalen van mensen die vastlopen in de zorg. Bijna een jaar moeten wachten op een rolstoel, dat is wat mij betreft echt onacceptabel.”
Het Stadhuis is er ten dienste van de burger
Al valt er veel te verbeteren, de fractievoorzitter is zichtbaar trots op zijn Amersfoort. Het is even droog dus we vliegen naar buiten om wat foto’s te maken. Om hem te laten lachen benoem ik vlak voor ik afdruk wat programmapunten van partijen die haaks op de politieke ideologie van de BPA staan; een geintje, maar het werkt. Met grote gebaren zwaait Van Wegen om zich heen, onbewust hetzelfde rondje makend dat hij als kleine jongen op zijn slofjes aflegde. “Ik heb veel van de wereld gezien en reis nog steeds veel, maar kijk nou toch, wat een prachtige stad! Het centrum is mooi geconserveerd en we hebben perfecte buitenwijken.”
Zorgen over verkeersstromen
Toch weer wat serieuzer; “Ik maak me wel zorgen over de verkeersstromen. Amersfoort groeit en we hebben nu al zo’n 14 kruispunten geïdentificeerd waar het geregeld misgaat en het verkeer niet goed doorstroomt. Je ziet dat er soms herinrichtingsplannen direct vanaf de tekentafel komen, de ambtenaar is dan niet eens ter plaatse wezen kijken, daar verbaas ik me over. Zo had het bij de Kersenbaan ook beter gekund.
De BPA heeft vragen gesteld over de drukte bij de Leusderweg en het Julianaplein en het college gaf toe dat er ‘soms wachtrijen ontstaan’. Bewoners zeggen dat het verkeer daar vrijwel elke ochtend opstroopt. Door het weer openen van de Arnhemseweg-Zuid kun je veel problemen oplossen. Het is ook nog eens een goedkope optie, alleen een paar betonblokken weghalen. Het gaat namelijk wel om het perspectief van de burger, of zoals wij altijd zeggen, het Stadhuis is er ten dienste van de burger, niet omgekeerd.”
Op de kleintjes letten
Dat zoeken naar praktische en vooral betaalbare oplossingen vind je ook terug bij de visie van de BPA betreffende het stadhuis. “Net als bij de -overbodige- Westelijke ontsluiting geldt: dat er geld voor is gereserveerd betekent niet dat je dat ook uit móét geven. Het gaat om nut en noodzaak. In Leusden bouwt men een geheel nieuw stadhuis voor 9 miljoen euro, voor ongeveer drie keer dat bedrag hebben we op het Trapeziumterrein een prachtig nieuw en duurzaam stadshuis, in combinatie met woningen. Bovendien kun je dan in een weekend overhuizen.
Het renoveren van het oude stadhuis gaat miljoenen meer kosten en duurt veel langer. Zo’n renovatie vindt gefaseerd plaats, want als je gaat zagen komt er asbest vrij en moeten hele afdelingen worden afgesloten. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe coalitie daar na de verkiezingen mee om zal gaan.”
Veel raadsleden zijn niet kritisch genoeg
Op Twitter, waar Van Wegen wel eens een robbertje stoeit met medepolitici omschrijft hij zichzelf als een kritische, positieve optimist en zeer betrokken burger. Vooral die -te?- kritische kant wordt vaak door anderen benadrukt. Maar tijdens een persoonlijk gesprek zie je die andere karakteristieken ook goed terugkomen, duidelijker dan tijdens zijn raadsoptreden merk ik op.
“Ach ja, dat kritische imago wordt ons vaak voor de voeten geworpen, eerlijk gezegd vind ik veel raadsleden niet kritisch genoeg, zo kun je het ook bekijken. We hebben met een begroting van 450 miljoen wel een enorme verantwoordelijkheid.
Ik zit al 15 jaar in de raad, dat betekent dat vele burgers het langdurig met onze standpunten eens zijn. Iedereen heeft zijn eigen rol en dit is de mijne. En zolang ik een stem heb zal ik die laten horen, namens de burgers en voor de burgers.”