Staatssecretaris wil Zuzu uitwijzen ondanks bezwaren Bolsius

Mark Harbers, de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, heeft afgelopen week een verzoek van burgemeester Lucas Bolsius afgewezen. Bolsius had Harbers gevraagd om zijn discretionaire bevoegdheid in te zetten om de uitzetting van de vijfjarige Zuzu met downsyndroom en zijn gezin te voorkomen. Bolsius zegt in een speciale videoboodschap dat de recente afwijzing hem verdriet doet.

Ook Deborah Ligtenberg komt aan het woord in de video. Ze is initiatiefnemer van de actie ‘Zuzu moet blijven’. Een petitie met deze titel werd in oktober door 20-duizend mensen ondertekend. Ligtenberg concludeert dat de staatssecretaris maar wat zegt en dat hij de feiten niet goed heeft gecheckt. “Door dit geklungel moet Zuzu vrezen voor zijn leven.”

Videomaker Rob Lampe en cameraman Bert Werkhoven maakten enkele weken geleden opnamen in de Amersfoortse raadzaal. Leerlingen van het Vathorst College gingen toentertijd in debat met burgemeester Bolsius over de uitzetting van Zuzu en een eerdere uitzetting van de kinderen Howick (12) en Lili (11). Bolsius zegt dat hij in de procedure rond Howick en Lili inschattingsfouten heeft gemaakt en dat hij voor Zuzu en zijn gezin een maximale inspanning wil leveren.

Staatssecretaris-wijst-verzoek-Burgemeester-Bolsius-af

Burgemeester Lucas Bolsius in debat met leerlingen Vathorst College