Politiek moet vernieuwen, níet behouden

Omroep EVA gaat in gesprek met betrokken ondernemers over de handelsgeest en de politiek in Amersfoort.

In deze bijdrage komen aan het woord:

  1. Walrick Halewijn, voorzitter van de Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort (OBA) en directeur van stadscafé De Observant.
  2. Eelco Boersma, eigenaar van Tara-Boeddhawinkel.

Uitgebreide wensenlijst

Beide mannen hebben een uitgebreide wensenlijst voor de plaatselijke politici. Boersma wil -bijvoorbeeld- meer betrokkenheid van de politiek. De gemeente zou in deze economische bloeiperiode best wat extra geld kunnen storten in het ‘ondernemersfonds’, zodat Amersfoort kan werken aan een betere uitstraling. De ondernemers dragen hun steentje aan het fonds al bij middels de reclamebelasting.

Visie Stadshart uitvoeren

Halewijn vindt een verbetering van het economisch klimaat van groot belang. Hij vertelt dat er al veel plannen zijn vastgelegd in de ‘Visie Stadshart’. Het wordt nu tijd om daar echt werk van te gaan maken, zegt hij. De voorzitter van de Ondernemersvereniging noemt ook een paar speerpunten. In de eerste plaats moet de toegankelijkheid van het station naar de stad beter en aantrekkelijker worden. Verder mag de Stadsring wat hem betreft weer een echte stadsgracht worden. En het winkelgebied in de binnenstad moet nog autoluwer worden.

Boersma voegt daar aan toe dat het parkeren goedkoper moet en bevestigt dat de publieke ruimte aantrekkelijk gehouden moet worden.

Politiek moet vernieuwen

Halewijn merkt op dat de politieke partijen hun best kunnen doen om meer eenheid te vormen. Ze moeten voortvarend willen zijn en stoppen met elkaar vliegen af te vangen over onbeduidende zaken. De politiek moet vernieuwen; het leefklimaat in de stad verder ontwikkelen en niet alleen maar proberen te behouden wat er is.

Halewijn bestempelt de huidige relatie tussen politiek en ondernemers als een tweestrijd. Ondernemers willen de handen uit de mouwen steken, terwijl de politici vooral willen praten over wat er dan precies moet gebeuren. Dat schiet te weinig op, volgens Halewijn.

 

Walrick-Halewijn-Politiek-moet-vernieuwen-niet-alleen-behouden

Walrick Halewijn: ‘Politiek moet vernieuwen, niet alleen behouden…’


Deze bijdrage werd gemaakt door Chinouk van Doorn en Yelisha van Oostrom.