Nieuwe initiatieven voor verbetering duurzaamheid

De Gemeente Amersfoort stelt geld beschikbaar voor de uitvoering van duurzame en vernieuwende ideeën. Iedereen kan een beroep doen op het ‘Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling‘, zowel bedrijven, organisaties als burgers.

Afgelopen dinsdagavond werden enkele plannen gepresenteerd in het Stadhuis. Videomaker Rob Lampe en cameraman Bert Werkhoven waren er bij (al was het maar voor de gratis koffie). Zij laten een kleine greep zien uit het aanbod.

De Bouwkringloop

De Bouwkringloop zamelt overgebleven bouwmateriaal in bij aannemers en biedt de producten opnieuw aan. Het wordt een bijzonder type winkel in Amersfoort waar straks doe-het-zelvers, zelfbouwers en aannemers terecht kunnen voor bouwmaterialen die anders weggegooid zouden zijn.

Elektrische deelauto’s

Buurauto BV heeft elektrische auto’s in beheer die Amersfoorters kunnen delen met hun buren of bekenden. De initiatiefnemers onderzoeken waar je laadpalen voor de deelauto’s kunt plaatsen in de openbare ruimte. Bovendien willen ze kijken of je gebruik kunt maken van de elektra van iemand die lid is van Buurauto. Volgens een woordvoerder van Buurauto BV speelt de Belastingdienst een doorslaggevende rol in de realisatie van het project.

Restifal en Gastvrij Tafelen

Een samenwerkingsverband van organisaties uit de Horecawereld en een opleidingsinstituut wil voedselverspilling tegen gaan bij Amersfoortse festivals en in de lokale restaurants. Voedsel dat overblijft en dat normaal gesproken als afval wordt verwerkt, zou dankzij dit project opnieuw kunnen worden bereid voor festivalgangers en kwetsbare doelgroepen.

Innovatieve woningbouw

Een consortium van een drietal grote bedrijven wil goedkope, energieleverende rijtjeswoning gaan bouwen. Door veel minder en recyclebaar materiaal te gebruiken (waaronder beton) vermindert de CO2-uitstoot tijdens de bouw met gemiddeld 60 procent en wordt de woning deels circulair gebouwd.

Amersfoorte-initiatieven-duurzaamheid


Er is ook een lange versie van deze video beschikbaar. Kijk op het YouTube-kanaal AmersfoortGezien.