Over een nieuw stadhuis en een luchtkasteel

AmersfoortKiest Nienke-Gorter-columnist

Ik ben dol op Funda. Geregeld kijk ik naar statige huizen die te koop staan en waar ik wel in zou willen wonen. Huizen met vijf slaapkamers, zodat ik mijn bureau en gladstrijkplank kwijt kan. Huizen met tweede toilet. Huizen met wat meer ruimte omdat onze twee pubers letterlijk en figuurlijk meer plaats innemen en de huiskamer ineens een stuk kleiner oogt dan 15 jaar geleden. Eigenlijk groeien we een beetje uit ons jasje en het lijkt me heerlijk om een groter huis te hebben maar voorlopig zit dat er nog niet in.

Drie opties

Mw Enzovoort Stadhuis of luchtkasteel

foto: ©Nienke Gorter

De gemeente groeit ook uit haar jasje. Of eigenlijk zitten er flink wat gaten in. Het pand voldoet niet meer aan de veiligheids- en energie-eisen en een overheid moet zich natuurlijk wel aan haar eigen regels houden! Er zijn verschillende mogelijkheden; De jas houden en hem verstellen. Dat gaat een flinke investering worden van zeker 30 miljoen euro. Asbest eruit, dak isoleren, nieuwe ramen. Waarschijnlijk loopt dat bedrag nog flink op want dat zie je ook altijd bij programma’s als “Ik Vertrek”.

Een goede solide tweedehandsjas aanschaffen was ooit ook een optie. Het lege Agispand was heel geschikt voor alle ambtenaren, maar iemand heeft zitten slapen want de gemeente viste achter het net. Triest wel. Dit leek mij de meest passende en goedkoopste oplossing. Met al die lege kantoren in Amersfoort zou dit een win-winsituatie zijn geweest.

De derde optie; de oude, versleten jas weggooien en een nieuwe jas laten maken is natuurlijk meest prettige. Je kunt een pand laten bouwen dat precies aan de eisen voldoet. Een pand dat er goed uitziet en functioneel is; een statig stadhuis. Maar 60 miljoen is twee keer 30 miljoen. Best veel geld.

De schoenen van de raad

De kans is groot dat er wordt gekozen voor renovatie. Jammer er dan 30 miljoen euro moet worden geïnvesteerd in zo’n immens lelijk gebouw. Als de gemeente zich dit keer wel aan de planning houdt valt dinsdag de beslissing. Ik zou niet graag in de schoenen van de raad willen staan. Kiezen uit drie opties die eigenlijk allemaal niet echt goed passen. Ik hou mijn jas nog even aan en surf voorlopig risicoloos op Funda. Lekker dromen over mijn eigen luchtkasteel.