Joop de Keijzer zoekt VVD-minister

Joop de Keijzer foto Geert van Tol Column VVD-ministers Lijsttrekkers Over trotters en slaapverwekkende slogans

Wat nou probleem bij het zoeken naar goede kandidaat VVD ministers voor het nieuwe kabinet? Ze staan te trappelen in politiek Amersfoort om de kar te gaan trekken.

Kees Kraanen

Het geruchtencircuit draait al maanden op volle toeren. Er zoemen diverse namen door de gangen van het stadhuis. Kees Kraanen schijnt benaderd te zijn om Klaas Dijkhoff op te volgen als staatssecretaris op Veiligheid. Niet lullen maar poetsen is het motto van Kees en dat kunnen ze goed gebruiken daar op dat gehavende ministerie.

Hans Buijtelaar

Dat Hans Buijtelaar wordt genoemd om minister te worden, is een publiek geheim. Zelf doet hij er het zwijgen toe. Verwijst naar zijn woordvoerder Iris van Veen die met een geheimzinnige glimlach alle nieuwsgierige journalisten afwimpelt met de mededeling dat de wethouder pas naar buiten treedt als er echt iets te melden valt. Maar waarom was Hans dan, samen met Kees, gespot op het Haagse Binnenhof?. Bij navraag hielden beide heren de kaken stijf op elkaar.

Koos Voogt

Nestor Koos Voogt is niet thuis als uw stukkiesschrijver het aimabele VVD-raadslid wil interviewen over een eventuele gang naar Den Haag. Als ik aanbel gaan de gordijnen wel een beetje opzij, de voordeur blijft echter gesloten in Hoogland. Als ik hem die middag toch even bel, is hij net vertrokken naar de tennisbaan.

Als de geruchten kloppen dan is Koos gepolst voor Defensie. Ook dit wordt op het stadhuis niet bevestigd, want Koos heeft al besloten de (lokale) politiek te verlaten en zich geheel te storten op zijn gezin, zijn tenniscarrière en het schrijven van een boek over de Amersfoortse politiek van de afgelopen 25 jaar, waarin hij genadeloos afrekent met de knellende fractiediscipline binnen de VVD. Met spanning wordt uitgekeken naar de onthullingen die een schok teweeg zullen brengen in de Amersfoortse politiek. Dat er dan koppen gaan rollen staat als een paal boven water. Journalisten zijn dag en nacht bereikbaar, gespannen wachtend op deze primeur.

Daniëlle van Wijngaarden

In huize Van Wijngaarden gaat alles zijn gangetje, maar een capabele vrouw op Verkeer behoort tot de mogelijkheden. Daniëlle wimpelt echter alle vragen resoluut af. Voor haar geen Haags avontuur, want die slangenkuil is heel slecht voor haar gezondheid. Maar als ik Halbe Zijlstra bij haar door de straat zie fietsen wordt het toch duidelijk; er raast een lobby van ongekende sterkte door Amersfoort.

Kunnen we in Amersfoort binnenkort trots zijn op twee of drie ministers en staatssecretarissen binnen onze stadsgrenzen?

Maarten Flikkema

Raadslid Maarten Flikkema is, zo blijkt uit navraag bij zijn werkgever, niet in de race voor een post in Den Haag. Hij heeft het uitstekend naar zijn zin bij zijn huidige werkgever waar hij nog kan doorgroeien naar directieniveau. Ook het reizen staat hem erg tegen. Elke dag in volle treinen naar de Hofstad is voor hem een gruwel.

Na bezoek aan het fantastische Bockbier Festival het afgelopen weekend kwam op maandagmorgen zomaar dit volstrekte onzinstukkie uit mijn (nog steeds) benevelde koker!

Joop de Keijzer
Deze column verscheen eerder in De Stad Amersfoort

foto: ©Geert van Tol