Désirée Steenbeek: “Soesterkwartier is mijn basis”

Portretfotos-AmersfoortKiest-Remko-Schotsman


Je kunt Désirée Steenbeek wel uit het Soesterkwartier halen, maar je haalt het Soesterkwartier niet uit Désirée Steenbeek. We spreken af bij de Wagenwerkplaats. Ik zit bij het Centraal Ketelhuis mijn handen te warmen aan een kop koffie als ze op haar keurige, maar voor het weertype niet heel geschikte gladde laarsjes over de opgevroren sneeuw komt aanstiefelen. Als ook haar koffie is gebracht praat ze honderduit over deze door haar zo geliefde wijk.

Samenwerken loont

“Aangezien de arbeiders die in de Wagenwerkplaats werkten ook ergens moesten wonen is hier de eerste arbeiderswijk in Amersfoort, het Soesterkwartier ontstaan. Omdat de Duitsers hier tijdens de tweede wereldoorlog materieel hadden gestald is de Wagenwerkplaats veelvuldig gebombardeerd door de geallieerden. Er zijn ook bommen in de wijk gevallen. Wij woonden aan de Soesterweg (nu Puntenburgerlaan) en de tuinen en kassen van mijn opa reikten tot aan de huidige Soesterweg. Later werden daar de huizen van de Pienemanstraat en de Lambert van Noortstraat gebouwd.

Mijn moeder vertelde me vroeger hoe ze met een emaillen vergiet op haar hoofd aardappels uit de schuur haalde en vanwege de bombardementen met mijn oudste broer naar de kelder onder de trap vluchtte om te schuilen voor het rondvliegende glas van de getroffen kassen.

We zijn op de wereld om mekaar te helpen nietwaar

Ik vind het fantastisch dat de Wagenwerkplaats bewaard is gebleven, het is een prachtig voorbeeld van goede samenwerking tussen de NS, de gemeente en natuurlijk de eerste werkgroep “De Schone Slaapster”. Jammer dat het niet is gelukt om de portierswoning te redden, maar toen de Wagenwerkplaats in 2007 op de Rijksmonumentenlijst kwam was dat echt een kroon op het werk van voortrekkers als Willem Hamels, Daan van Hulst en Joke Sickman.”

Désirée-Steenbeek-Los-copyright-Remko-Schotsman in Soesterkwartier

Désirée Steenbeek-Los, foto: ©Remko Schotsman

Geboren en getogen in Soesterkwartier

Désirée Steenbeek-Los is raadslid van Actief (het vroegere OPA), kwam in maart 2014 met 700 voorkeursstemmen voor de BPA in de raad en eind september van datzelfde jaar stapte ze over naar Actief. Ze is woordvoerder voor Stedelijk Beheer en heeft onder andere de portefeuille Wijken en Wonen onder zich. Dankzij haar professionele achtergrond in het welzijnswerk heeft ze in de hele stad een netwerk opgebouwd, maar het Soesterkwartier blijft toch vaak terugkomen in haar verhaal.

“Als medewerkers van de Stichting Welzijn Amersfoort waren we de voorlopers van gebiedsgericht werken en hebben we samen met de bewoners een groot netwerk kunnen creëren en veel voor de wijken kunnen betekenen. Maar het Soesterkwartier vormt voor mij de basis. Ik ben hier geboren en getogen. De ondernemende en we-zijn-er-voor-elkaar-cultuur van deze wijk zit in mijn genen.

Ik heb een goede jeugd gehad in een sociale buurt. Mijn opa, en later mijn vader, had een tuinderij en bloemisterij. Mijn vader nam me mee naar veilingen en markten om te leren hoe het leven is, op mijn twaalfde was ik al met de boekhouding bezig. Met een eigen bedrijf zijn er geen sluitingstijden, het was altijd werken. Maar dat was ook mooi, op zondagochtend uit je bed gebeld worden omdat iemand bloemen mee wil nemen voor zijn bejaarde ouders, dat is toch prachtig? Later lach je daar om.”

Ik zou me het liefst aan een boom vastketenen als de rondweg er komt

Dat lachen doet Steenbeek nog steeds, vaak en uitbundig. Maar als bepaalde politieke thema’s worden besproken is het bittere ernst. Zoals de Westelijke ontsluiting. “Daar zijn en blijven we tegen!”, roept ze ferm. Met een strijdvaardige blik in haar ogen zegt ze in staat te zijn zich aan een boom vast te ketenen als de rondweg er komt. “En er zullen velen naast mij komen staan, en zie ons dan maar weg te krijgen. Ik vertelde al dat ik uit een tuindersfamilie kom. Mijn vader zei altijd: Boompje groot, plantertje dood (Iets ondernemen waar je zelf het resultaat of effect niet van zal zien).

Désirée-Steenbeek-Los-copyright-Remko-Schotsman-staand Soesterkwartier

foto: ©Remko Schotsman

Beter luisteren naar de burger

De Westelijke ontsluiting  wordt  een enorme ingreep in het landschap. Het is een vernietiging van flora en fauna in Birkhoven, absoluut onnodig, en rampzalig! Dat alles voor een paar minuten tijdwinst. Ik kom er dagelijks langs en heb uren bij de Vlasakkers gezeten en geconstateerd dat er van echte files nauwelijks sprake is. Dit plan is, in tegenstelling tot het redden van de Wagenwerkplaats, een treffend voorbeeld van níét luisteren naar de burger.

Bij de Kersenbaan heb je ook gezien dat er slecht geluisterd wordt naar tegenstanders. Nu zie je dat de Kersenbaan, Julianaplein en Leusderweg dagelijks helemaal vast staat. Actief is wel voorstander van de verruiming van de capaciteit van de snelwegen rond de stad.”

Coffeeshops meer spreiden

Ook over het coffeeshopbeleid verwoordt Steenbeek moeiteloos de visie van Actief uit het hagelnieuwe verkiezingsprogramma én komt het Soesterkwartier weer als referentiepunt terug in haar betoog. “De weinige coffeeshops die er nu in Amersoort zijn leveren overlast op, dat is duidelijk. Dat meer coffeeshops leiden tot meer overlast is onzin, je spreidt juist de drukte waardoor de overlast afneemt. Bij coffeeshop The Zoo aan de Puntenburgerlaan hebben omwonenden stank – en geluidsoverlast door de vele bezoekers. Persoonlijk ben ik voorstander van locaties waar je de overlast voor de bewoners zo veel mogelijk beperkt. Ik denk aan bedrijventerreinen Isselt en de Hoef, er zijn overigens ook andere partijen die dat idee delen.”

Grote kans dat ik terugkeer in de politiek

Steenbeek spreekt zo vurig over het nieuwe partijprogramma dat je zou denken dat ze staat te popelen om na de verkiezingen van 21 maart 2018 weer in de raad zitting te nemen. Toch lijkt dat niet te gaan gebeuren, ze staat op plek negen op de kandidatenlijst. “Ik kreeg al telefoontjes toen het nieuws bekend werd: “Jij gaat toch niet weg hè? ” Maar ik heb nu er voor gekozen even een andere weg in te slaan, al blijf ik natuurlijk bij de politiek betrokken. Zo’n dossier als De War bijvoorbeeld, dat gaat me aan het hart. Actief heeft zich enorm ingezet voor deze educatieve en culturele broedplaats. De voormalige Willem III kazerne is wat ons betreft een prima nieuwe locatie voor ze. Ik hoop dat ze daar met hun mooie werk verder kunnen gaan.

En, ik zeg ook niet dat ik helemaal uit de politiek stap, de kans is groot dat ik ooit terugkeer. Ook buiten de politiek blijf ik me overigens inzetten voor mijn medemens, zoals ik dat altijd heb gedaan.

Soesterkwartier = sociaal

Ik heb dat sociale vanuit mijn ouders en vanuit de wijk meegekregen. Volgens mij is het Soesterkwartier een van de meest sociale wijken in de stad. Jammer dat de wijk bij sommigen zo’n slechte reputatie heeft. Ik ben vanaf mijn jongste jaren, later in het welzijnswerk en nog later in de politiek zoveel Soesterkwartierders tegengekomen die belangeloos klaarstaan voor de ander. Ik kan niet alle initiatieven opnoemen, maar het redden van de Wagenwerkplaats, alle inspanningen voor een groenere en duurzamere wijk en het wijkmuseum tonen wel het karakter van de wijk.

Ik ben reuze trots op mijn afkomst. Al woon ik nu ‘aan de andere kant van het spoor’, als je het vertrouwen van een Soesterkwartierder hebt gewonnen, laat hij of zij je nooit meer vallen.” Voor de volledigheid laat de goedlachse Steenbeek nog wel even noteren dat ze ook in de andere wijken van Amersfoort enorm veel behulpzame burgers heeft leren kennen…

Interactie tussen bewoners en politiek

“Als er zo veel initiatieven vanuit de wijk komen zou het mooi zijn als er nog meer interactie tussen politiek en bewoners zou zijn. De informatiewinkel van Indebuurt033 verhuist naar de Drentsestraat, dat is wéér iets dat uit het centrum van de wijk verdwijnt. Voor de oudere of gehandicapte bewoners van de Bomenbuurt is dat gewoon te ver weg. En het verdwijnen van de buslijn op zondag is ook zo’n voorbeeld. Als je wilt dat iedereen meedoet moet je ze ook wel de gelegenheid bieden.”

De Amersfoortse politiek zal dus waarschijnlijk deze vrolijke, betrokken en vooral sociale dame even moeten missen. Gaat zij de politiek missen? “Zeker weten, vooral het contact met mensen, het gevoel écht iets voor ze te kunnen betekenen.”

Steenbeek vindt het jammer dat raadsleden zoveel energie en tijd verspillen met twitteren, elkaar de maat nemen, onwaarheden vertellen en afkraken. “Die tijd zou aan de burgers moeten worden besteed! Ik blijf hameren op samenwerken met elkaar, daar hebben we in Amersfoort de mooiste resultaten mee bereikt, kijk maar om je heen.”