Columnist Joop de Keijzer: “Duimzuiger”

Joop de Keijzer foto Geert van Tol Column VVD-ministers Lijsttrekkers Over trotters en slaapverwekkende slogans

De column van Joop de Keijzer met de titel Duimzuiger verscheen eerder in De Stad Amersfoort.


Is die westelijke rondweg echt nodig, kunnen we dat enorme bedrag niet voor andere doeleinden gebruiken? En die duizenden gekapte bomen zorgen die niet voor nog snellere klimaatverandering en opwarming van de aarde?

Drijfnat wordt VVD-wethouder Hans Buijtelaar wakker, het was een boze droom. Zijn eega pakt een nat washandje, veegt bezorgd zijn bezwete voorhoofd af. Als Hans een beetje is gekalmeerd, pakt ze een heet snoepje, haalt het wikkeltje eraf, stopt het in zijn mond zodat hij wat te sabbelen heeft tijdens het piekeren om vier uur in de morgen. Ze schudt het kussen van haar ‘Hansepans’ een keer lekker op, waarna ze zuchtend in slaap valt. Het gaat haar echtgenoot niet in zijn kouwe kleren zitten, dit loodzware dossier bezorgt hem koppijn.

Zwembad ‘Amerena’, ook zo’n dossier waar hij moeilijk van in slaap komt. De opening werd maanden uitgesteld. Raadsleden stellen lastige vragen over de haalbaarheid van het complex. Dan moet ‘ie ook nog eens tijdens de opening in zwembroek van de hoge duikplank af, samen met ASF-voorzitter Juliette Van Balen, want dat had hij in een opwelling beloofd aan uw stukkiesschrijver.

Collega-wethouder Fleur Imming slaapt ook onregelmatig. Schrikt wakker bij de gedachte dat ze bij te weinig zetels wel eens in de oppositie kan belanden, haar missie niet kan afronden. Haar gade is de laatste tijd constant bezig haar gerust te stellen, want de PvdA gaat heus niet zoveel verliezen als bij de landelijke verkiezingen in 2017.

D66-wethouder Houwing slaapt lekker door want ze stopt na 21 maart. Voor haar partijgenoot Stegeman is het nog geen gelopen koers.

CU-wethouder Tigelaar maakt zich niet druk, plant hier en daar een boompje, laat het stadhuis verbouwen voor een paar rotcenten. Slaapt als een roosje, dromend van nog eens 4 jaar stadsbestuurder, tenzij zijn fractie een jong ambitieus vrouwelijk talent naar voren schuift.

Wat zal onze burgemeester Lucas Bolsius straks voor een college gaan leiden? Daar er meer vrouwen in bestuurlijke functies moeten worden benoemd zie ik het als volgt voor me op de staatsiefoto nadat de nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd. In het midden Bolsius (CDA), geflankeerd door Marijke Jongerman (SP), Simone Kennedy-Doornbos (CU), Grace Tanamal (PvdA), Micheline Paffen-Zeenni (CDA) en Astrid Janssen (Groen Links).

Voor uw stukkiesschrijver gaat een droom in vervulling want de dames zorgen in die 4 jaar dat Amersfoort CO2-neutraal wordt, de rondweg niet doorgaat, er alleen maar bomen bijkomen, Amersfoort weer groenste stad van Europa wordt, de zorg er geld bij krijgt, buurthuizen in ere worden hersteld (met betaalde krachten), bewoners overal bij betrokken worden en op tijd worden geïnformeerd. Kunst en cultuur weer prominent op de kaart komen, met overal creatieve broedplaatsen in leegstaande geschikte panden. Kunstpaus Ron Jagers zal dit laatste project aansturen, subsidie eerlijk verdelen onder belangstellenden.

Ik kan niet wachten op de verkiezingen 21 maart!

Joop de Keijzer

AmersfoortKiest De Stad Amersfoort - Joop de Keijzer als duimzuiger

Bovenste foto: ©Geert van Tol