Column Nynke Geertsma – ‘Nog een rondje’

Nynke-Geertsma-columnist-AmersfoortKiest

Frans was op het gymnasium niet mijn favoriete vak. Dat had deels te maken met de leraar, een vriendelijke monsieur die zijn klassen vol enfants terribles nauwelijks de baas kon. Het was een zootje ongeregeld.

Met puberale tegenzin werkte ik de verplichte leeslijst af: Le Petit Prince en meer van dat soort ‘literaire’ pièces de résistance. Tijdens de lessen deed ik stiekem wat ik wél leuk vond: gedichten schrijven. Toen ik daarop een keer betrapt werd, vertrok de leraar geen spier en zei: “Als jij liever dicht dan luistert, schrijf dan tenminste gedichten in het Frans. Dan hebben we er allebei misschien iets aan.”

En zo presenteerde ik enigszins gespannen bij de volgende overhoring mijn eerste Franse poging tot poëzie: “Si mes idées sont comme voitures sur un rond-point, alors ils n’ont pas trouvé la meilleure sortie”. Het rammelde taalkundig nog wat geloof ik, maar leverde wel een ruime voldoende op.

Onlangs kwam ik deze dichtregel bij het uitmesten van mijn berging weer tegen en vond in de berg schrijfsels ook een verfrommeld kladblaadje met mijn Nederlandse vertaling ervan: “Als mijn gedachten bestonden als auto’s op een rotonde, dan hebben zij nog niet de juiste afslag gevonden.” Tja. Wat zal ik ervan zeggen? Nu ik meer dan dertig jaar verder ben, hebben veel van mijn gedachten een prima afslag gevonden. Waar ze aanvankelijk vele kanten op wilden, zijn de meeste ideeën aardig geland. Ze hebben mij naar mooie bestemmingen geleid via goed begaanbare wegen.

Natuurlijk rijd ik weleens een extra rondje (of twee) op de rotonde in mijn hoofd, voordat ik een afslag kies. En of dat dan ‘de juiste’ is, dat weet ik meestal pas later. Maar ik sta er in ieder geval achter. Hoe zou dat zijn voor de mensen die zich bezighouden met de perikelen rond de Nieuwe Poort, de rond-point terrible bij het Eemplein? Alleen al een onderzoek naar ‘de juiste oplossing’ moet, zo las ik, 350.000 euro kosten. Da’s wel heel royaal! (Had een naam als ‘Royal Haskoning’ niet direct de nodige vraagtekens op moeten roepen?) Enfin.

En dan kost de herinrichting nog eens tientallen miljoenen… Je hóórt de hoofden tollen en de euro’s rollen. Pardon, quoi? Wordt de beoogde fietstunnelbak soms in goud gegoten?! Ik hoop dat de ideeën van belanghebbenden en beslissers niet te hard gaan botsen op deze rotonde. Misschien toch maar even een extra rondje maken, voor er een afslag gekozen wordt.


Bezoek Nynke Geertsma op Facebook