Budget voor lokale omroep moet omhoog

Zowel Roel Mulder (Aktief) als Jan Gerritsjans (Amersfoort2014) vinden dat het budget van de Amersfoortse lokale omroep EVA omhoog moet. Mulder heeft het over minimaal een verdubbeling van het huidige bedrag, Gerritsjans wil wel meer geld geven, maar noemt nog geen exact bedrag.

Mulder: “De Gemeente Amersfoort geeft maar de helft van het landelijk afgesproken bedrag aan de lokale omroep. Er zijn gemeenten in Nederland die twee tot drie keer zoveel geven. EVA heeft recht op ongeveer 160-duizend Euro en krijgt nu maar tachtigduizend per jaar.” Mulder wil wel met het bestuur van EVA praten over het te voeren beleid. “Nu speelt de omroep nog te veel TV-zendertje. Radio is veel belangrijker. Pas daarna komt TV-kijken via internet op een moment dat de kijker er tijd voor heeft.”

Gerritsjans constateert op basis van navraag in zijn directe omgeving: “Er kijkt op dit moment niemand naar Omroep EVA en de programma’s zijn niet actueel. Wij vinden dat de regie moet worden overgenomen door RTV Utrecht.”

Roel Mulder zegt dat die laatste wens van Amersfoort2014 onrealistisch is. De mediawet maakt een duidelijk verschil tussen lokale en regionale omroepen. De taakverdeling is verschillend en dat mag je niet zomaar samenvoegen.

AmersfoortKiest programma 3 februari 2018 Bibliotheek Eemland ©Gerard Oonk 18

Roel Mulder van Actief en Jan Gerritsjans van Amersfoort2014 in debat over lokale omroep EVA