Asselbergs: Bestuurders moeten sturen

Fons Asselbergs was bijna vijftien jaar lang (tot 1993) wethouder in Amersfoort. Hij is één van de bestuurders geweest die in de jaren tachtig de architectuur tot een publieke zaak heeft gemaakt. Vanuit zijn protestbeweging Tabac kwam hij voor de PvdA op de wethoudersstoel terecht. Asselbergs was toentertijd betrokken bij grote projecten als Kattenbroek en CSG. De eminence grise geeft tijdens het videogesprek zijn kijk op de huidige politiek in Amersfoort.

Hij zegt: “Politici denken tegenwoordig dat ze meer indruk maken als ze zich nadrukkelijker opstellen. Dat is helaas niet zo.” Als politici zich aanstellen, geforceerd gedrag vertonen en onwaarachtigheid laten zien, dan blijven de kiezers thuis. “Politici moeten naturel en geloofwaardig zijn”, volgens de voormalig wethouder.

Asselbergs verwacht ook een duidelijke visie. Het gedrag van de politici moet in lijn zijn met hun visie, want zegt hij: “Bestuurders moeten sturen en niet achter in de bus gaan zitten.”

Kattenbroek, het CSG en vele andere projecten kwamen onder zijn leiding van de grond. Toen hij stopte zei hij zijn Amersfoortse Courant op en bemoeide zich niet meer met de politiek.

Fons-Asselbergs-Bestuurders-moeten-sturen-AmersfoortKiest


Een bijdrage van videomaker Rob Lampe.