Beste Wim,
Tja, daar heb je me even wat te pakken… De verbouwing van het stadhuis!! 33 miljoen! Een hoop geld voor een deel van het gebouw, maar ik heb weinig verstand van verbouwingen dus ben overgeleverd aan de ‘experts’ die misschien nog wat crisisjaren goed te maken hebben. Geen idee. Gevoelsmatig denk je dan ‘Wie doet het voor de helft?’, maar we moeten ons realiseren dat de gemeente geen zwartwerkers kan betalen, dus val je al snel in de categorie Hoofdprijs.
En de ervaring met verbouwingen is dat het geraamde bedrag nooit uitkomt, niet hier en niet in de rest van Nederland (Tivoli, Noord/Zuidlijn…). We moeten er alleen voor waken dat een bedrag te laag door de raad aangenomen wordt en binnen de kortste keren verandert in minder prettige cijfers, zoals destijds bij het Eemhuis.
Wat dat betreft zou je op een SP’tje uit kunnen komen; voor 24 miljoen waren ze wel akkoord gegaan, maar niet voor 33. Dat is voor hen dan moeilijk uit te leggen aan de mensen die hier op een houtje bijten. Ja, zo lust ik er nog wel een paar, dan kun je niets bespreken wat een hoop geld kost, want de achterban bijt op een houtje. We hebben 450 miljoen te verdedigen… dan worden ze elke dag gek. SP-stemmers vinden 24 miljoen ook ongetwijfeld een krankzinnig bedrag. Maar ja, om ambtenaren nou 5 dagen in de week thuis te laten werken… daar komen nog gekkere dingen van 🙂
Pluspunt is wel dat ER EEN BESLUIT GENOMEN IS! En daar loop jij regelmatig tegenaan, tegen die tijdslurpende procedures, dat er na jaren nog niets geregeld is. Klopt. Wij zijn daarom ook volledig ongeschikt voor de politiek.
Wat dat betreft is Boeddha natuurlijk een mooi voorbeeld. Treffend heb je het over de Open Wond en die zal nog enige tijd de Eem in etteren, want hoe hoog mag het daar worden en moet onze Lange Jan niet altijd de baas van de buurt blijven.
Een eenzaam hoog gebouw temidden van laagbouw of lagere kan spannend zijn, maar moet w.m.b. niet te extreem verschillen (3 tot 4 etages) en echte hoogbouw kan alleen op een plek met ruimte. Aan de Maas in R’dam heb je wel lekker die vette Maas voor je liggen. Buiten het stadshart mag je volop de hoogte in als die plek dat toelaat! Vooral leuk ook voor die mensen die het hoogst wonen, kunnen ze tevreden op het centrum, of de omgeving uitkijken. Iedereen blij.
Wel moeten we snel wat doen voor de jeugd die hier niet betaalbaar kan wonen (huren) of kopen, omdat banken NIET THUIS meer geven. Nu de Alliantie veel van die oude flatjes in de verkoop heeft gegooid, worden ze door huisjesmelkers opgekocht en betaalt men de melker 1100 euro voor een flat die niet meer dan 600 zou mogen kosten… Dat loopt momenteel echt gierend uit de hand!
Qua architectuur vind ik dat een gebouw in zijn omgevingsstijl ge(ver)bouwd moet worden, vooral als die stijl iconisch is. In nieuwe wijken idd spannende ontwerpen (Kattenbroek) en in de binnenstad passende ‘oudebinnenstadgebouwen’. In die zin vind ik de Stad van Cahen een gedrocht. Hoe kun je zoiets goedkeuren, terwijl je in je straat voor een dakkapelletje al aardig aan de bak moet om het erdoor te krijgen als het afwijkt van de rest.
Qua woonopties denk ik niet direct aan de mogelijke bouwputten, maar aan alle kantoor- en bedrijfspanden die hun langste tijd gehad hebben. Verbouw zoveel mogelijk tot appartement en zet er desnoods nog een paar lagen bovenop. Het herinrichten vat tegenwoordig gelukkig aardig vlam en kan op deze manier een steentje aan de woningnood bijdragen.
Ik wil je voor volgende keer meegeven wat we kunnen doen om jongeren aan een betaalbare woning te helpen. 35% sociale huurwoningen lijkt een utopie, vooral omdat er nog altijd veel scheefgewoond wordt…
Ciao,
Arjen